Gökçek, 250. Cadde NO:14, 06932 Sincan/Ankara BETA İŞİTME CİHAZLARI
SIK SORULAN SORULAR
İşitme Cihazı Hangi Durumlarda Kullanılır?
Tespit edilen işitme kaybının ilaç tedavisi ya da ameliyatla düzeltilme ihtimalinin olmadığı durumlarda, KBB doktoruna muayene edilmesiyle uzman Odyoloğun veya Odyometristin İşitme Testi yaptıktan sonra işitme cihazı kullanılır.
Kulağımda Uğultu Çınlama, Tanımlayamadığım Sesler Var. İşitme Cihazı Kullansam Geçer Mi ?
Tinnitus nedir? Belli sebeplerden ötürü kulakta bir çınlama veya uğultu işitilmesine tinnitus veya kulak çınlaması denilmektedir. Kulak çınlaması neden olur? Kısa süreli olarak herkeste görülmesi mümkündür. Ani fiziksel hareketler ve tansiyon yükselmeleri gibi durumlar da geçici olarak çınlamaya yol açabilir. Bu beklenen bir durumdur ve özel bir tedavi gerektirmez.Tinnitus şikâyetlerinin yaklaşık %80’ine işitme kayıpları da eşlik etmektedir. Öncelikle daha önce yaptırmadıysanız merkezimize gelerek veya KBB uzmanıyla görüşerek işitme testi yaptırmanızı öneririz. İşitme cihazları ve içerisindeki tinnitus programları, var olan tinnitusunuza kalıcı tedavi sağlamaz. Kullandığınız süre boyunca duyduğunuz uğultu-çınlama seslerini arka planda bırakarak diğer seslere odaklanmanızı ve böylece rahatlamanızı sağlar. Tinnitus programlarının etkili sonuç vermesi için; bu sesler, bir tinnitus terapisi eşliğinde uygun bir şekilde sunulmalıdır.
İşitme Cihazı Kullanmaya Başladığımda Kulağım Tembelleşir mi?
Tabi ki hayır. Oldukça yaygın olarak duyduğumuz bu bilgi kesinlikle yanlıştır. Kulak ve yardımcı organlar ile anlamayı sağlayan beynimiz, işitme cihazı kullanılmadığında tembelleşir ve özelliklerini yitirir. Kulağımızı ve beynimizi devamlı aktif halde tutabilmek için tek çözüm etrafımızda olan tüm sesleri duymaya devam etmektir. İşleyen demir paslanmaz ata sözümüz bunun için uygundur.
SGK İşitme Cihazının Ne Kadarını Karşılıyor ?
Yetişkinler için Ödeme Miktarı: 18 yaşını doldurmuş yetişkin hastalar için ödenecek SGK Katkı payı çalışma durumuna bağlı olarak değişiklik gösterir.


ÇALIŞMA DURUMU SGK ÖDEME MİKTARI(NET)


EMEKLİ 3.028 ₺

ÇALIŞAN 2.422,40 ₺

Çocuklar için Ödeme Miktarı: 18 yaşını doldurmamış çocuk hastalar için ödenecek SGK Katkı payı miktarı çocuğun velisinin çalışma durumuna ve çocuğun yaşına bağlı olarak değişiklik gösterir.
VELİNİN ÇALIŞMA DURUMU ÇOCUĞUN YAŞI SGK ÖDEME MİKTARI(NET)
EMEKLİ 0-4 5.450 ₺
EMEKLİ 5-12 4.844 ₺
EMEKLİ 13-18 4.542 ₺

ÇALIŞAN 0-4 4.360 ₺
ÇALIŞAN 5-12 3.875 ₺
ÇALIŞAN 13-18 3.633 ₺
İşitme Cihazının Fiyatları Neye Göre Değişiyor ?
İşitme cihazlarının fiyatları aşağıdaki bazı özelliklere bağlı olarak değişmektedir: Sesi işleme hızı Feedback baskılama özelliği İçerisinde bulunan yardımcı programlar (Tinnitus, Truacoustics, Zerodelay ve Pure Sound) Seslerin işlendiği kanal ve bant sayısı Gürültüyü baskılayabilme özellikleri Mikrofon özellikleri Teknolojik platform Bağlantı seçenekleri Telefona doğrudan ses aktarımı
Kulak Arkası Cihazlar İle Kulak İçi Cihazlar Arasında Ne Fark Var ?
İşitme kaybınızın seviyesi kullanabileceğiniz işitme cihazının tipinin seçimindeki en önemli etkendir. Bunun yanı sıra kulak kanalınızın yapısı, kulağınızda akıntı olup olmadığı, estetik tercihleriniz, teknolojik tercihleriniz, ekonomik kaygılarınız , sosyal yaşantınızın yoğunluğu ve el becerilerinizin durumu göz önünde bulundurularak seçim yapılır. Kulak içerisine yerleştirilen işitme cihazları, kişinin kulak ölçüsüne göre özel yapılan, tek parçadan oluşan (hoparlör, mikrofon, işlemci ve pil bir arada) cihazlardır. Kulak kanalına yerleştirilir. Kulak arkası işitme cihazları kişinin kulak ölçüsüne göre özel yapılan kulak kalıpları ile kullanılan cihazlardır. Recever lı cihazlarda mikrofon, işlemci ve pil kulak arkasındaki ana gövdede bulunurken, hoparlör kulak kanalında yer alır. BTE cihazlarda mikrofon, işlemci, pil, hoparlör kulak arkasındaki ana gövdede bulunur. Çevreden alınıp işlenen sesler kulak kalıbı aracılığıyla kulak yoluna verilir.
İşitme Kaybımın Az Olduğu Söylendi . İşitme Cihazı Kullanmasam Olur Mu ?
Her durumda olduğu gibi işitme cihazı uygulamasında da erken tanı ve müdahale hayatınız geri kalanı içim önem taşımaktadır. Var olan işitme kaybınızın derecesi az bile olsa, duymanız gereken sesleri tam olarak duymamanız, gürültüde ve kalabalık ortamlarda yapılan konuşmaları anlamamanıza kaçırmanıza neden olabilir. Tam olarak duyulmayan sesler beyin tarafından algılanmadığı için zamanla bu sesleri kelimeleri harfleri unutmaya başlarsınız. İleriki zamanlarda cihaz kullansanız dahi unutulan seslerin ve anlama yeteneğinin yerine konması çok zordur ve zaman alacaktır. Bu sebeple, işitme kaybınız varsa en erken zamanda işitme cihazı kullanarak bu kaybın önüne geçilmeli ve sesleri tam olarak duymaya devam etmeniz hayatınızın geri kalanında sorun yaşamamınız için çok önemlidir.
Duyuyorum Ama Anlamıyorum . İşitme Cihazı Kullanınca Bu Durum Düzelecek Mi ?
İşitme kaybınızla birlikte tam olarak duyulmayan sesler beyin tarafından algılanmadığı için zamanla bu sesleri unutmaya başlarsınız. “Duyuyorum ama anlamıyorum” şikayetiniz sesleri kelimeleri konuşmaları eksik duyduğunuzun ve bu sebeple unutulan kelimeler , heceler olduğu anlamına gelmektedir. İleriki zamanlarda cihaz kullansanız dahi unutulan seslerin ve anlama yeteneğinin geri kazanılması çok zordur. İşitme cihazları, zamanla azalmış anlama yeteneğinizi geri getirmez. Son teknoloji işitme cihazları, sesleri duymanız ve anlamanız için harcadığınız eforu azaltır ve beyne sağlanan destekle birlikte mevcut anlama yeteneğinizi maksimum seviyede kullanmanızı sağlayan işitsel çözümler sunar.
Neden Çift Taraflı Cihaz Kullanmam Gerekiyor ? Tek Cihaz Kullansam Olmaz Mı ?
İşitme, tıpkı görmek gibi çift taraflı bir beyinsel aktivitedir. Sesin yönü ve kaynağını belirlemek için çift taraflı işitebiliyor olmak çok önemlidir. Beyniniz, duyduğunuz sesleri iki taraftan alarak işlediği için çift taraflı dinleme sayesinde; seslerin kaynağını daha iyi belirler, uzaktaki sesleri daha rahat duyar, gürültülü ortamdaki konuşmaları daha net duymanızı sağlar. Böylelikle işitme cihazlarınızdan optimum faydayı görürsünüz. Bir kulak ile yaptığınız dinleme ve anlama yükünü, her iki kulaktan gelen ve doğal yapıyı taklit ederek sunan işitme cihazlarınız sayesinde daha az yorulursunuz. Kalabalık ortamlarda veya gürültülü ortamlarda çift taraflı işitme cihazı kullanımı kişilerin konuşmayı anlamalarını kolaylaştırmaktadır. Çift taraflı cihaz kullanıldığı zaman seslerin nereden geldiği daha kolay şekilde tayin edilir. Örn: Sağdan ya da soldan, önden ya da arkadan. Çift taraflı cihaz kullanımında kullanıcılar tek taraflı cihaz kullanan kullanıcılara göre sesleri 360 derece yani daha geniş aralıkta duyarlar.
İşitme Cihazları Suya Dayanıklı Mıdır ? Abdest Alırken, Yağmurda , Nemden Etkilenir Mi ?
İşitme cihazlarınız toza dayanıklı ve su girişine karşı korumalıdır. Günlük yaşam durumlarında kullanılabilecek şekilde IP68 sertifikasıyla üretilmiştir. Ancak işitme cihazlarınızı her türlü sıvı ve kimyasal (saç spreyi, ilaç, kozmetik ürünler vb.) temasından koruyun. Banyo yaparken, abdest alırken cihazlarınızı mutlaka çıkartın. Kulağınızın kuruduğundan emin olmadan kullanmaya başlamayın. Özellikle yaz aylarında çok fazla terleme olduğundan dolayı cihazlar neme maruz kalabiliyor. Bu durum işitme cihazında oksitlenmelere sebep olabilir. Bu nedenle yaz aylarında cihaz kullanırken daha özenli ve dikkatli olmalıyız. Mutlaka işitme cihazları için nem alıcı tablet kullanılması gerekir. Nem alıcı tabletlerin kullanım süreleri ortamdaki neme göre değişkenlik gösterir. Özellikle nemin yoğun olduğu illerde yaşayan kullanıcıların yaz kış nem alıcı kullanması gerekmektedir.
415269202