Gökçek, 250. Cadde NO:14, 06932 Sincan/Ankara BETA İŞİTME CİHAZLARI
Kulak Çınlaması ( Tinnitus)
5 Eylül 2019
Kulak Çınlaması ( Tinnitus)
OKUNMA : 231

Kulak çınlaması veya terminolojik olarak tinnitus, ortamda hiçbir akustik uyaran olmadığı halde tek kulaktan ya da her iki kulaktan da bir ses algılanmasını tarif eden bir terimdir. Kimi hastalar hissettikleri bu sesi uğultu, hışırtı seklinde tarif etmektedir. Kulak çınlaması için kanıtlanmış bir tedavi olmamasına rağmen semptomları, hastalıkları ve nedenlerini anlamak, kulaktaki çınlamayı yönetmeye, engellemeye ve kolaylaştırmaya yardımcı olabilmektedir. Bir hastalık olmaktan öte bir semptom olarak değerlendirilen kulak çınlamasının bireylerin yasam kalitesinin düşmesine neden olmasının yani sıra birçok ruhsal soruna zemin hazırladığı düşünülmektedir.

Çınlamanın sebepleri nelerdir ?

Kulak çınlamasından  muzdarip birçok insan ile, çınlamaya neyin sebep olduğunu araştırmak önemlidir. Tinnitus vakalarının pek çoğunda altında yatan neden keşfedilemese de, genel olarak, bu durumu tetiklediği bilinen bazı yaygın nedenler vardır:

  • Yas:  60 yas civarında, isitme hassasiyeti kötülesmeye baslayabilir. Dogal yaslanma ile iliskili isitme kaybina tinnitus da eslik edebilir.
  • Gürültüye maruz kalma:  Agir ekipman, zincir testereleri veya atesli silahlardan düzenli olarak isitsel gürültüye maruz kalmak tinnitusun yaygin bir nedenidir. Bununla birlikte gürültülü bir ortamda çalisilmasa da, kulakliklarla yüksek sesle müzik dinleyerek, sik sik canli müzik performanslarina katilarak ve gürültülü hobilerle ugrasarak tinnitus magduriyeti ile karsilasilabilir. 
  • Sagliksiz aliskanliklar:  Arastirmacilar kesinlik kazanmamis olsa bile, alkol içmek, sigara içmek, kafeinli içecekler tüketmenin de tinnitus’da etken olabilecegini düsünmektedirler.
  • Yaygin görülen rahatsizliklar:  Anemi, alerjiler, yüksek tansiyon, kardiyovasküler hastalik (kalp ve kan hastaliklari), dolasim problemleri, diyabet ve düsük tiroid bezi tinnitusa yol açabilecek endikasyonlardandir.

Kulak çinlamasinin kisiye zarari var midir?

Çinlama bir hastalik degil  belirtidir. Çinlamanin kisiye dogrudan bir zarari yoktur ancak çinlamaya sebep olan durumun zarari olabilir. Bu nedenle çinlamanin nedeninin arastirilmasi önemlidir. Çinlama sebebi ne olursa olsun çok ciddi psikolojik etkilere yol açabilir. Tinnitus asiri depresyon, anksiyete veya intihar duygularina neden olabilmektedir. Bu gibi belirtiler var ise psikiyatri kliniklerine basvurmakta fayda vardir.

Kulak çinlamasi nasil tedavi edilir?

Çinlamasi olan bir hastada ilk yapilmasi gereken sey ayrintili bir tibbi hikaye alimi, muayene ve tetkikler ile çinlamanin sebebinin ortaya konulmasidir. Bu sekilde daha önce söz edilen çinlamaya yol açabilecek hastaliklarin olup olmadigi arastirilmis olur.

Kulak çinlamasi olan kisiler genellikle yasadiklari sikintiyi günlük yasamin ortak bir parçasi olarak görürler. Birçok tinnitus vakasi tibbi tedavi için yeterince agir olmadigindan, bazi insanlar çare bulmak için alternatif terapilere yönelirler. Bunun yani sira bazi kisiler ise genel saglik durumlarini koruma amaciyla hayatlarinda yaptiklari bir takim degisiklikler sayesinde tinnitusu tetikleyen durumlardan uzaklasilabilir ve biraz rahatlama saglarlar. Bu, tansiyonunuzu kontrol etmek, stresi azaltmak ve kafein tüketimini azaltmak anlamina gelir. Gevseme egzersizleri ve meditasyon ise diger kulak çinlamasini bastirma yöntemlerindendir.

Tinnitus için kanitlanmis bir tedavi olmamasina ragmen görmezden gelmeyi kolaylastirmaya yardimci olan tedaviler vardir. Örnegin, kulaginizdaki çinlamalari uzaklastirmak için yatistirici terapötik sesler üreten cihazlar takabilirsiniz. Bu cihazlar tinnitusu maskelemek için sabit, yumusak gürültü üretirler. Ayrica, isitme kaybina sahip olan kulak çinlamasi hastalari, isitme kaybina uygun sekilde takilan isitme cihazlarini takarak rahatlama bulabilirler.

 

Kulak çınlamasına karşı önlemler 

Sizde bir tür kulak çınlaması bulunduğundan kuşkulanıyorsanız almanız gereken ilk önlem,  doktora gitmektir. Kulak çınlamasının yaygın olumsuz etkilerini azaltmak için Widex Zen Terapisini önerilmektedir. Widex Zen Terapisi, bireysel gereksinimlerinize göre düzenlenebilen dört üniteden oluşmaktadır. 

Kulak çınlaması yönetim uygulamamız Widex Zen, tam sessizlik içinde yaşamamanız için rahatlatıcı sesler üretmektedir ve kulak çınlamasına odaklanmanızı azaltmaktadır. Meditasyon ve rahatlama için de faydalıdır. 

Hemen bugün Widex Zen uygulaması kullanarak kulak çınlamanızı yönetmeye başlayın.

Yorum bırakın
TÜM YORUMLAR (0)
Henüz yorum eklenmemiş
415269202