İşitme kaybı; kulak, işitme yolları veya beyindeki işitme merkezine ait herhangi bir yapının, normalde olması gerektiği gibi fonksiyon görmemesine bağlı ortaya çıkan durumdur. Çeşitli hastalıklar, gürültü, genetik özellikler gibi farklı faktörler bu problemin nedeni olabilir.
İşitme kaybı, en genel şekliyle kişinin dışarıdan duyduğu sesleri işitme kabiliyetindeki azalış, sesleri güçlükle ve çaba harcayarak algılama, kulak çınlaması, vızıltı sesleri ve kimi ileri durumlarda işitmenin tamamen kaybolması olarak tanımlanabilir. İşitme kaybı çoğunlukla birdenbire yaşanmaz. Genellikle kademeli bir şekilde zamana yayılarak gelişir. Bu sebeple işitme kaybını erkenden fark edebilmek güçtür.
Başta kulak olmak üzere, işitme ile ilgili yapı ve yolların anatomik(tümör, enfeksiyon), fizyolojik(sıvı, elektrolit), fiziksel (yüksek ses, basınç değişimi) kimyasal (ilaçlar) sebeplerle etkilenerek fonksiyonlarının bozulması ile karakterize durumdur. Daha çok ileri yaş grubundaki bireyler ile yüksek ve gürültülü seslere maruz kalanlarda rastlanır. Bununla birlikte her yaş grubunda görülebilir. İşitme kaybı, sesleri duymada kısmi yahut tamamen kayıpla seyredebilen bir tıbbi rahatsızlıktır.
İşitme Kaybı Belirtileri Nelerdir?
Bazı insanlar, kulak duymaması problemi yaşarlar; fakat bunun farkında değillerdir. Bu sebeple bazı işaretlere bakarak kişinin kendisinde işitme kaybı olup olmadığını anlaması mümkün. İşitme kaybına işaret edebilen semptomlardan bazıları şu şekilde maddelenebilir:
İşitme Kaybı Dereceleri
İşitme Kaybı Nedenleri Nelerdir?
Doğumdan itibaren işitme kaybı olabildiği gibi, belli bir yaştan sonra ani olarak gelişen ya da yavaş yavaş ilerleyen işitme kayıplarına da rastlanabilir. İleri yaşlarda sık görülen problemlerden biri olan işitme kaybının farklı nedenleri vardır. Örneklerden bazıları şunlardır: